Planerat hem för ensamkommande ”flyktingbarn” har brunnit – igen

SVERIGE. Under måndagsmorgonen stod gamla Viksjö skola i Härnösand i brand för andra gången på kort tid.  Skolan var tänkt att det skulle göras om till ett hem för ensamkommande ”flyktingbarn” och polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Det var tidigt under måndagsmorgonen som polis och räddningstjänsten fick in ett larm om att det brann i gamla Viksjöskolan i Härnösand. När räddningstjänsten kom fram till platsen slog det upp lågor genom taket. Hela skolan var övertänd och brandmännen fick börja med att inrikta sig på att stoppa en spridning av elden.

Det var tänkt att skolan skulle göras om till ett hem för ensamkommande ”flyktingbarn” men planerna för detta har nu alltså gått upp i rök.

— Det är helt vansinnigt, det är bara bedrövligt att det ska hända en sådan här sak, Det innebär en massa möjligheter för Viksjö som bara har bränts upp, säger Mats Brännström, projektledare och verksamhetsansvarige för det planerade HVB-hemmet.

Detta var inte första gången som det brann i skolan. Så sent som den nionde april brann det i byggnaden och det hittades tre olika brandhärdar vilket pekade på att den var anlagd. Branden startade dagen efter att det blev officiellt att skolan skulle bli boende för asylsökande.

Händelsen rubriceras nu som mordbrand.

— Med bakgrund av den tidigare anlagda branden och att det inte finns någon rimlig förklaring att den uppstått vid den här tiden så misstänker vi att den är anlagd, säger Markus Grahn vid polisen.

Polisen kommer att spärra av området när räddningstjänsten är klara för att kunna göra en teknisk undersökning senare.

Källa:
Brand i Viksjö gamla skola – byggnaden helt övertänd