Tusentals utlänningar gömmer sig i Norrland

FRÄMLINGSINVASIONEN. Tusentals utlänningar är just nu på flykt i Norrland från den svenska polisen. Polisen har ett dubbelt arbete, både med att överlista flyktingarna och de svenskar som hjälper dem att stanna i landet. Efter 1,5 år är det fritt fram för många att söka asyl igen. Fjällsjö Nyheter skriver om den dysfunktionella asylpolitiken. 

Enligt Migrationsverkets siffror är det totalt 2 555 asylsökande som under de tre senaste åren har levt på flykt från Polisen i Norrland. Asylsökarna, som av statens experter bedömts sakna asylskäl, är jämt fördelade över de fyra Norrlandslänen.

Många av flyktingarna får hjälp att fly från Polisen av svenskar. De flesta riksdagspartier uppmuntrar sina anhängare att hjälpa utlänningarna att lura rättvisan.

Nästan alla som lever på flykt i Sverige är män. Ofta har de lämnat kvar sina fruar och barn i hemlandet. Där får familjerna lov att klara sig själva, medan männen ordnar försörjning i Sverige.

Det finns stora incitament för flyktingarna att gömma sig undan Polisen. Efter bara 18 månader får nämligen många söka asyl på nytt, utan att behöva skickas tillbaka till det EU-land där de först registrerades som asylsökare. Och efter 4 år på flykt avskriver gränspolisen ärendena helt.

-Allting talar för att den här gruppen kommer öka i storlek i Sverige, säger Patrik Engström som är nationell chef för gränspolisen.

En av anledningarna till ökningen är att Polisen har varit tvungna att dra ned på sina inre utlänningskontroller, där man tidigare kontrollerade män med utländskt utseende för att se om de var på flykt. Detta pekades dock ut som rasprofilering av svenska journalister.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.