Nordkorea tog över Timrås datorer?

FALSKA NYHETER. Enligt falska nyheter som SVT och andra liknande opålitliga medier var det Nordkorea som tog över Timrå kommuns datorer tidigare i år. ”Nyhetsrapporteringen” passar USA:s pågående kampanj mot landet men är egentligen inte riktigt sann, skriver Fjällsjö Nyheter.

Enligt SVT påstår nu Storbritanniens minister för säkerhet, Ben Wallace, att det var Nordkorea som låg bakom världshistoriens största hackerattack i maj i år.

”Det är allmänt känt i en rad länder att Nordkorea tros ha legat bakom”, säger Ben Wallace egentligen.

Attacken riktades mot fler än 150 länder och mest drabbade var Ryssland, Ukraina, Indien och Taiwan. I Timrå tvingades en del av den kommunala verksamheten lägga ned arbetet efter att omkring 100 datorer smittas av viruset Wannacry.

Hackerattacken gjorde att de utsatta datorernas filer krypterades och låstes av en så kallad mask, och enda sättet att låsa upp dem var att betala omkring 2 500 kronor per dator i lösen.

I Storbritannien drabbades främst sjukvården och minst 6 912 sjukvårdsbesök, däribland operationer, fick ställas in.

Enligt tidiga uppgifter var det USA:s säkerhetstjänst NSA som utvecklat hackerverktyget, som kallas Eternal Blue, och som sedan läckts till fristående hackergrupper.

Att Nordkorea verkligen ligger bakom hackerattacken får tas med en nypa salt, med tanke på krigshetsen mot landet och eftersom det egentligen är hackergruppen Lazarus som pekas ut av internationella experter.

Lazarus påstås ha ”kopplingar” till Nordkorea, men är inte en politisk grupp utan specialiserar sig på kupper mot banker över hela världen.

”Kopplingar” är ett ord ”journalister” älskar att lura folk med. Rent konkret betyder det i det här fallet exempelvis att Nordkorea anklagas för att ha betalat Lazarus för att ha stoppat Sony Pictures dotterbolag Coumbia Pictures från att visa komedin The Interview på bio. Filmen som ingår i genren ”toaletthumor” handlar om att journalister åker till Nordkorea och mördar dess ledare i en al-Qaida-inspirerad terrorattack.

Motivet till att Nordkorea skulle ha betalat Lazarus för att utpressa Timrå kommun är inte lika uppenbart.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.