Polisen saknar resurser mot sexköp

VÄSTERNORRLAND. Några resurser att bekämpa den omfattande sexhandeln finns inte längre i Norrland. Resurserna är slut och brottsligheten eskalerar för varje år. Detta skriver Fjällsjö Nyheter.

I takt med att samhället liberaliseras och splittras i många kulturer har sexhandeln med kvinnor och barn ökat dramatiskt. Sexhandeln är numera omfattande i Norrland. Det visar en kartläggning som länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen genomförde under 2016.

I första hand är det flickor och kvinnor som utnyttjas men även pojkar och unga män drabbas. Värst är läget i de större städerna Umeå, Sundsvall och Luleå

-Om det är så att man vill köpa sexuella tjänster i vår region så är det inga svårigheter att göra det. Det tyder på att det finns en ganska omfattande marknad, säger Eva Norlin som är koordinator mot prostitution och människohandel i Region Nord.

Nu går Polisen ut med att de saknar resurser för att motarbeta brottsligheten. De knapphändiga resurserna som finns har lagts på annat.

-Det är inget som vi struntar i men vi har inte de resurserna, säger Henrik Blusi som jobbar som förundersökningsledare vid Polisen i Västernorrland.

Uttalandet kommer med anledning av sexhandeln i Sundsvall, där hotellpersonal nyligen anmälde en man som sedan erkände att han handlade med sex. Samma natt anmäldes även en 30-åring som försökte köpa sex av personalen på hotellet.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.