Flygplatser ska fjärrstyras från Stockholm

NYHETER. Norrländska flygplatser ska fjärrstyras från Arlanda i Stockholm. Den nya ordningen ska införas från och med 2020.

Enligt avtal som tecknats kommer Kiruna Airport, Umeå Airport, och Åre Östersund Airport att fjärrstyras från Arlanda i Stockholm. Försämringen väntas vara klar 2020. Detta skriver Fjällsjö Nyheter.

-Med avtalet mellan LFV och Swedavia tas ett stort steg mot en digitalisering och effektivisering av flygtrafiktjänst i Sverige, säger LFV:s generaldirektör Ann Persson Grivas i ett pressmeddelande.

I praktiken innebär nyordningen att flygtrafikledningen i tornen flyttas från de norrländska flygplatserna till Stockholm. Flygtrafikledning på distans är globalt sett en ny uppfinning och Luftfartsverket tillsammans med Saab är först i världen med att testa det. Sedan tidigare styrs Örnsköldsviks flygplats på distans.

-Jag har en dålig känsla i magen, det här har inte gått rätt till. Vanligtvis brukar det vara högt i tak dessa diskussioner, men det har det inte varit i det här fallet. Det har ringt piloter och flygledare till mig som inte vågat uttala sig offentligt, då är det något som är fel, säger Moderaternas riksdagsledamot från Västerbotten Edward Riedl (M).

Ekonomiskt innebär flygtrafikledningen på distans besparingar då en stor del av personalen sparkas.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.