Råttor invaderar Sundsvall

Av Fjällsjö Nyheter.

OHYRA. Sundsvall har de senaste åren blivit Norrlands centrum för råttor. Trots att de bekämpas har råttorna lyckats integrera sig i kommunen och invaderar nu regelbundet människors hem och bilar.

Gigantiska råttor invaderar just nu bostadsområden i Sundsvall. Kommunen skriver på Mark Zuckerbergs hemsida Facebook att man arbetar hårt med att få bukt med råttinvasionen.

Störst problem med råttor har man i Johannedal. Orsaken till att utmaningarna är störst i Johannedal uppges vara att en ”verksamhet” håller på att avvecklas där.

Råttinvasionen i Sundsvall kommer mindre än ett år efter att både Sundsvall och Timrå invaderades och var tvungna att ha ihjäl hundratals råttor, som bland annat tagit sig in i folks hus genom toaletterna. Miljökontoret uppmanar Sundsvallsborna att inte hålla dörrar och fönster öppna, i syfte att hindra råttorna från att få mat.

Till skillnad från sorkar och möss kan inte råttor överleva i Norrland utan mat från människor. Dessutom behöver råttorna bostäder som också måste skapas av människor. Detta beror på att råttan är en invasiv art som är anpassad för ett mildare klimat, och som invandrat med hjälp av svenskarna.

Att inte ge råttorna mat så att de svälter ihjäl innebär naturligtvis djurplågeri, men kommunen ser inget annat sätt för att bli av med problemen.

Ett råttpar kan på bara ett år föröka sig till tusentals råttor. Förutom sanitära olägenheter och förfulning av samhället orsakar råttor även bilbränder och husbränder, genom att äta på elkablarna.

Ursprungligen publicerat av Fjällsjö Nyheter.