Kriminalvårdare höggs ned utanför sitt hem

Av Fjällsjö Nyheter.

HÄRNÖSAND. Det råder upprorsstämning på Härnösands fängelse Saltvik. En ung kriminalvårdare i Härnösand har huggits ned utanför sitt hem och samtliga i personalen hotas av liknande överfall.

En man 20-års åldern som arbetar som kriminalvårdare blev i helgen grovt misshandlat och nedhuggen utanför sitt hem när han var på väg till jobbet på kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand. Överfallet är det första som skett efter att Kriminalvården hotats om att personalen ska ”plockas”.

Enligt uppgifter har det inte funnits någon specifik hotbild mot den nu överfallne kriminalvårdaren, utan överfallet sätts i samband med att alla i personalen ska överfallas.

Enligt ett vittne ska polishelikopter, hundpatruller och ambulans setts i området samtidigt som 20-åringen bars på bår ut ur trapphuset med en kniv som satt fast på höger sida i buken.

— Han ska ligga på en avdelning och läget vara stabilt, säger Ulf Mossberg som är pressekreterare vid Kriminalvården.

Förra veckan rapporterades om att interner på just Saltvik ska ha arbetsvägrat i protest mot att anstaltsledningen efter ett bråk dragit in fångarnas möjligheter till extrapromenader. Fångarna arbetar sex timmar om dagen för 13 kronor i timmen, och har rätt att vara utomhus en timme varje dag. Ett 30-tal interner har deltagit i strejken.

Över 100 av landets farligaste brottslingar avtjänar sina straff på Saltvik utanför Härnösand. Saltviksanstalten har den högsta säkerhetsklassen och plats för 120 interner. Bland annat arbetar fångarna med att tillverka strypkoppel.

Anställda uppmanas nu bära civila kläder till och från jobbet.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.