Expos teori: Politiska domar gynnar Motståndsrörelsen

INRIKES. I en kommentar till domen mot en medlem i Motståndsrörelsen – som fick två och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott – menar Expos Daniel Vergara att Motståndsrörelsen gynnas av förtryck från rättsväsendet. Även Christer Mattsson tror att organisationen kan dra fördel av domen.

Under onsdagen föll domen mot en medlem i Nordiska motståndsrörelsen i Sundsvall. Tack vare ett knappt funktionsdugligt gevär – som förvärvats i form av arvegods – och två järnrör, så dömdes motståndsmannen till två och ett halvt års fängelse.

Trots att mannen agerat fotograf och journalist åt Nordfront, och därmed hade källskyddat materia, fick åklagaren slutligen tillstånd att gå igenom hans dator. Där hittades bland annat något som verkade vara researchdokument med information om två journalister som åklagaren påstod skulle bevisa att mannen planerade att mörda. I åtalet nämndes inget påtänkt offer vid namn, men åklagaren ansåg att hans medlemskap i Motståndsrörelsen var nog för att åtala även för förberedelse till mord.

Tingsrätten ogillade dock det senare och mannen dömdes endast för vapenbrott.

LÄS MER: Medlem friad från anklagelse om förberedelse till mord trots lögn-rapport från SÄPO – del 1 av 2

Den så kallade forskaren Christer Mattsson, som ofta konsulteras av lögnpressen i frågor som rör Nordiska motståndsrörelsen, menar dock att domen endast gynnar organisationen. Detta eftersom domen spär på bilden av organisationen som ”farlig”.

— Organisationen kommer att dra nytta av det här. Ju fler domar, desto mer rädsla, säger Mattsson till TT.

Mattsson menar även att Motståndsrörelsen kommer att ”raljera över domen”och ”försöka göra det till en rolig grej”.

— Det leder till att de bara genom att sätta på sig den vita skjortan bär på hela organisationens våldskapital. Och det här roar naturligtvis nazisterna, för de vet att de skrämmer folk genom att bara dyka upp, säger Christer Mattsson.

— Efter fängelsestraffet kommer han nog inte bara välkomnas tillbaka till NMR, han kommer få en viss hjältestatus också.

Den illegala underrättelseorganisationen Expo är inne på en liknande linje, när dess representant Daniel Vergara kommenterar domen till SVT.

— De vill få det att framstå som att systemet trycker ned dem, att de förföljs, säger han och fortsätter:

— Det är klart att NMR kommer att göra propaganda på domen som ett sätt att visa att systemet trycker ner dem. De vill bygga en upptrissade stämning.

Vergara konstaterar visserligen att Nordiska motståndsrörelsen bedriver helt legal opinionsbildning, men menar samtidigt att man drömmer om ”den slutgiltiga uppgörelsen”.

— Man har en strategi att bedriva opinionsbildning idag, men hela tiden så har man den här iden om att en dag kommer den slutgiltiga striden, en dag kommer det att bli revolution och det är något man förbereder sig för, säger Vergara.

— Man väntar på ett inbördeskrig, avslutar han.

Källor:
Forskare: Dömd nazist gynnar NMR
Expo: NMR lär använda domen som propaganda