Vill byta bebisar mot knarksprutor

Av Fjällsjö Nyheter.

VÄSTERNORRLAND. Sjukvårdsdirektören Peter Löthman verkar när han pressas av SVT vilja hålla BB stängt och istället satsa pengarna på att hjälpa folk att knarka. Trots att skattepengarna fattas kan den ekonomiska kalkylen ”tänkas ihop” genom att man ”lägger på mänskliga lidanden”, påstår sjukvårdschefen.

De nya kostsamma bidragen till medborgare som vill knarka är ett bra exempel på hur dagens makthavare väljer att sätta grupp mot grupp. I Västernorrland lade politikerna ned BB i Sollefteå för att spara mellan 5-15 miljoner kronor på ca 300-400 gravida kvinnor och ungefär lika många bebisar. Nu vill politikerna satsa de sparade pengarna på nya finare knarksprutor till 150-200 missbrukare.

Frågan är just nu under ”utredning” och svar väntas nästa vecka. Vänsterextrema SVT driver på hårt i frågan genom vinklade artiklar där man utmålar ”sprutbyte” som en önskvärd oifrånkomlighet. Detta fastän att pengarna, minst 10 miljoner kronor om året, helt saknas.

Men att pengarna inte finns går att komma runt, tror Region Västernorrlands Hälso- och Sjukvårdsdirektör Peter Löthman när han pressas i frågan av vänsterextrema SVT:s reporter Eva Harström:

— När man lägger på mänskliga lidanden går nog kalkylen att tänka ihop tror jag, säger sjukhusdirektör Peter Löthman.

Det häpnadsväckande uttalandet att sjukhusdirektören kan betala kostnaden med ”mänskliga lidanden” och på så vis få en godkänd balansräkning leder tankarna till att Löthman faktiskt fick sparken från sitt senaste jobb – just eftersom han inte fick ekonomins plus och minus att gå ihop.

”Peter Löthman var tidigare socialdirektör i Sundsvall – men sparkades från sin tjänst under uppmärksammade former efter en kritisk konsultrapport. Nu går han alltså vidare till en annan ekonomiskt ansträngd verksamhet”, rapporterade SR Västernorrland under rubriken ”Peter Löthman får jobbet som hälso- och sjukvårdsdirektör”.

Nu verkar det som att vänsterextrema SVT driver Peter Löthman till en ny personlig katastrof.

Schackspel alternativ till sprutbyten?

SVT:s propagandist Eva Harström verkar själv ha en ungefär lika naiv inställning som Löthman. I en tidigare artikel om samma ämne förklarade ”journalisten” att problemen med knark och bråk på Västernorrlands integrationstyngda skolor försvinner helt om man lär eleverna att spela schack:

”Förut fanns inte det. Det hjälper till att folk inte går ut och tar droger. Det är nice, säger Don Beni Shabani, elev på Västermalms gymnasium”, skrev Harström i artikeln.

Med stöd av anekdotiska bevisföring och uttalandet om att ”det hjälper” författade Harström en falsk nyhet om att schackspelen helt ersatt knarket på skolan.

Varför inte Harström tipsar Löthman om att schackspel är en billigare och mer human lösning än sprutbyten framstår som obegripligt. Istället väljer Harström att bevisa för läsarna att ”sprutbyten” är bäst genom partiska vittnesmål från missbrukare beroende av knark. Återigen anekdotisk bevisföring i bästa Fake News-anda.

Att människor väljer att knarka är ett samhällsproblem framförallt eftersom verksamheten sprider smittor och skapar annan brottslighet som exempelvis rån, inbrott och mord. Därför har Polisen uttalat sig emot den kostsamma reformen.

Internationellt finns två metoder för att komma tillrätta med problematiken, och ingen av dem har den utsattes behov i fokus. I exempelvis Kina skjuts sprutnarkomaner ihjäl med kulsprutor. I Västvärlden går istället tekniken ut på att missbrukarna i tysthet ska knarka ihjäl sig själva genom att samhället låtsas vara snälla genom att ge dem gratis sprutor och gratis knark.

De politiker som är pådrivande för så kallade ”sprutbyten” är följaktligen som regel även för en legalisering av knarket.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.