Barn som våldtogs kallades vuxen – nu korrigerar SVT falsk nyhet

Av Fjällsjö Nyheter.

”PUBLIC SERVICE”. När ett barn överföllsvåldtogs i Sollefteå Stadspark förra månaden rapporterade SVT falskt om att flickan som våldtagits var en vuxen kvinna. Nu korrigerar SVT sina felaktiga uppgifter.

SVT korrigerar nu sina falska uppgifter om överfallsvåldtäkten på ett barn i Sollefteå stadspark som skedde i oktober i år. SVT påstod felaktigt att det våldtagna barnet var en vuxen kvinna, men nu bekräftar SVT Fjällsjö Nyheters uppgifter om att det rör sig om en överfallsvåldtäkt mot ett barn.

Även nyliberala MittMedia, som har starka kopplingar till Liberalerna (fd Folkpartiet), försökte lura sina läsare genom att påstå att våldtäktsoffret var en ”ung kvinna”.

”Brottsoffret är en flicka under 15 år och det ska finnas vittnen till händelsen”, skriver nu SVT Västernorrland.

— Jag kan bekräfta att det här är en minderårig flicka under 15 år, säger kammaråklagare Christina Edlund Nilsson.

Hur det kommer sig att SVT i en månads tid lämnat falska uppgifter om att det rört sig om en överfallsvåldtäkt på en vuxen kvinna framkommer inte i den nya artikeln.

Att SVT och andra regimmedier regelmässigt förvränger åldern på personer som figurerar i deras nyhetsartiklar retar upp många människor. Ibland höjs åldern och barn kallas kvinnor eller män i syfte att få läsarna att reagera mindre känslomässigt. I andra fall sänker SVT åldern på de medverkande just för att väcka känslor.

— Flickan som blev våldtagen är bara 13 år!!!! Fy fan säger jag bara! Och vad tror ni det var för jävla djur som gjorde det!?!? När fan ska detta få ett slut?, undrar en användare på sociala medier.

Även Polisen i Sollefteå spred inledningsvis samma typ av falska uppgifter om ”överfall i Sollefteå stadspark”. Dessa uppgifter ändrades dock redan samma dag då det framkom att ”en hund utbildad på spermier har genomsökt området”.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.